Clark Ashton Smith: Zothique
ISBN 978-952-5722-73-4 (nid.)
ISBN 978-952-5722-74-1 (epub.)
suomennos Eero Nurmi
pehmeäkantinen
koko 19,5 cm * 13,5 cm
sivuja 346
julkaisuvuosi 2021
OVH: 40 €
Kansikuva (tekijä Jani Nummela)


TILAA KIRJA ALLE OVH:N KAUPASTA TAI HOLVISTA!
SÄHKÖKIRJA ELISA KIRJASTA TAI ELLIBSISTÄ


Zothique, Maapallon viimeinen manner, kulkee kohti loppuaan. Ikivanhat kaupungit peittyvät hiekkaan ja vaipuvat unohdukseen. Taivaalla verenkarvas aurinko hehkuu väsynyttä valoaan kuolevan maailman ylle.

Taantunut ihmiskunta elää toista nuoruuttaan. Viimeiset eloonjääneet juhlivat kadonneiden kulttuurien haudoilla ja hakevat nautintonsa irstailuista ja pahuudesta – menneisyyttä tuntematta ja tulevaisuudesta murehtimatta. Uskonnot, tiede ja teknologia ovat rappeutuneet, synkkä taikuus ja okkultismi rehottavat, ja muinaiset demonit ja epäjumalat ovat palanneet leikittelemään kuolevaisten kustannuksella.

Kalifornialainen Clark Ashton Smith (1893–1961) saavutti jo nuorena mainetta dekadenteilla runoillaan, mutta nykyään hänet muistetaan parhaiten tuotteliaana ja omaperäisenä pulp-kirjailijana. Zothique on hänen arvostetuin tarinasikermänsä ja tärkeä esikuva myöhemmälle tieteisfantasialle ja miekka & magia -kirjallisuudelle. Tuoreeltaan Weird Tales -lehdessä julkaistu sarja ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi kokonaisuudessaan.


Suomennoksen on tehnyt Eero Nurmi. Teos sisältää myös Smith-asiantuntija M. J. Tuomisen esipuheen ja esittelyt kaikista novelleista. (Tuominen on kirjoittanut aiheesta myös suomalaiseen Wikipediaan.) Käännöksissä on käytetty mahdollisimman alkuperäisiä novelleja, joita myöhemmät toimittajat eivät ole päässeet editoimaan.


Kirjan sisältö:

     Esipuhe (kirjoittanut M. J. Tuominen)
     Zothique (runo)                   (Zothique)
     Manaajien valtakunta          (The Empire of Necromancers)
     Kiduttajain saari                 (The Isle of Torturers)
     Kalmiston jumala                (The Charnel God)
     Synkkä jumalankuva            (The Dark Eidolon)
     Kuningas Euvoranin matka   (The Voyage of King Euvoran)
     Kutoja hautaholvissa           (The Weaver in the Vault)
     Haudassa siinnyt                  (The Tomb-Spawn)
     Uluan noitakeinot                (The Witchcraft of Ulua)
     Xeethra                               (Xeethra)
     Viimeinen hieroglyfi            (The Last Hieroglyph)
     Elävien kuolleitten Naat       (Necromancy in Naat)
     Puthuumin musta apotti       (The Black Abbot of Puthuum)
     Ilalothan kuolema                 (The Death of Ilalotha)
     Adomphan puutarha             (The Garden of Adompha)
     Rapujen herra                      (The Master of Crabs)
     Morthylla                             (Morthylla)
     Novellien esittelyt (M. J. Tuominen)


Lin Carterin tekemä kartta Zothiquesta


”Nuoremmista yhdysvaltalaisista yksikään ei pysty tapailemaan kosmisen kauhun nuotteja niin hyvin kuin kalifornialainen runoilija, taiteilija ja prosaisti Clark Ashton Smith, jonka erikoiset kirjoitukset, piirrokset, maalaukset ja kertomukset ovat vain muutaman herkän sielun herkkua. – – Silkassa demonisessa omituisuudessa ja ideoiden hedelmällisyydessä Smith on todennäköisesti ylittämätön mitä tulee sekä kuolleisiin että eläviin kirjailijoihin. Kuka muu olisi nähnyt niin uhkeita, vehmaita ja kuumeisen vääristyneitä visioita loputtomista sfääreistä ja moninkertaisista ulottuvuuksista ja vielä jäänyt eloon kertomaan niistä?”

- H. P. Lovecraft: Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa (suom. Juri Nummelin)


KIRJAN ARVOSTELUJA

Arvostelu Albatrossia haavoitin -blogissa

Shimo Suntilan arvostelu Tähtivaeltaja-blogissa

"Kirja kuuluu ehdottomasti jokaisen fantasiaharrastajan hyllyyn esimerkkinä siitä, miten aito kirjailija ihmisen ja maailman näkee ja kokee: lohduttomana sivilisaation ja ihmisen näennäisen sivistyksen tuhoutumisena. M. J. Tuomisen novelliesittelyt ja esipuhe sijoittavat teoksen tarinat erinomaisesti alan pulp-kirjallisuuden kaanoniin." - Harri Erkki, Portti 1/2022

"CAS:n hitaasti hiipuva Zothique on mieleenpainuva fantasiamaailma, joka on inspiroinut lukemattomia myöhempiä kirjoittajia. Siksi se kuuluu kirjoihin, joihin useimmat spekulatiivisen fiktion vakavat harrastajat halunnevat ennemmin tai myöhemmin tutustua." - Taneli Repo, Kuiskaus pimeässä 1/2022